26 octombrie 2018 3 min de citit

Tot ce trebuie sa stii despre Trandafir Criogenat

O lunga perioada de timp trandafirii au fost considerati cele mai populare flori din lume. Motivul poate fi varietatea lor in ceea ce priveste culoarea, marimea, parfumul, forma, dar si modul divers de intrebuintare. Supranumit ”Regele florilor” si simbolul pasiunii, trandafirul a fost utilizat, pe larg, de-a lungul timpului in medicina, industria cosmeticelor organice, la decorari, aromaterapie,  dar si in arta culinara.

Se stie ca trandafirii fac parte din lista celor mai vechi specii de flori din lume. De exemplu in Colorado a fost descoperita o astfel de floare fosilizata, varsta careia a fost estimata la aproximativ 35 de milioane de ani. Trandafiri au fost gasiti si in coroanele funerare din mormintele egiptene. Ba chiar exista si un trandafir viu, care are mai mult de 700 de ani. Acesta creste pe zidul Catedralei Hildesheim din Germania si este supranumit „Trandafirul de o mie de ani” (Tausendjähriger Rosenstock). Istoria spune ca aceasta catedrala a fost distrusa de bombardiere in 1945, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar radacinile trandafirului au supravietuit si au rasarit din nou printre ruine.

Cu siguranta v-ati dori un astfel de trandafir nemuritor si, mai ales, sa nu necesite mult timp si efort pentru ingrijire. Or, buchetele de flori primite in dar - amintiri nepretuite - se ofilesc in cateva zile. Iar trandafirii plantati in ghiveci sau gradina cer multa atentie, rabdare si indemanare. Am incercat cu totii, cel putin o data, sa pastram o floare de-a lungul anilor, poate pentru ca a fost una deosebita, poate din cauza persoanei de la care am primit-o, ori pentru ca ne-a fost daruita intr-un moment important al vietii noastre, ca in cazul buchetului miresei. De cele mai multe ori florile sunt uscate atent sau pastrate intr-o carte.  Insa, odata cu dezvoltarea tehnologiei, au fost inventate metode mult mai bune pentru conservarea florilor. Printre ele:

  • Tratamente cu solutii speciale pentru plante, ce prelungesc viata florilor cu cateva luni.
  • Tratarea cu solutie de alcool si glicerina, datorita careia florile pot rezista pana la 2-3 ani.
  • Liofilizarea sau uscarea prin congelare (procedeu numit si criogenare). In acest caz, floarea poate ”trai” pana la 25 de ani.

Acest proces de deshidratare este folosit de obicei in conservarea materialelor perisabile sau pentru a le face mai usor de transportat. Primul pas in liofilizare este inghetarea materialului. Apoi se scade presiunea, pentru a permite apei din materialul respectiv sa sublimeze, adica sa treaca din stare solida direct in stare gazoasa.

trandafiri criogenati nemuritori in cupola de sticla cu mesaj personalizat scris rezista 25 ani

Liofilizarea, in cazul unui trandafir criogenat, incepe cu inghetarea florii la temperaturi situate intre -30 si -55 de grade, timp de 24 de ore. Procesul continua cu indepartarea apei din petale, dupa care trandafirul este plasat sub vid, marindu-i-se treptat temperatura timp de 3-4 saptamani. Apropo, petalele sunt conservate individual, deci trandafirii sunt reconstruiti manual la final. Astfel florile isi vor pastra perfect aspectul si vor avea textura unui trandafir proaspat multi ani inainte, daca se respecta cateva reguli simple:

  • Alege cupola de sticla cu trandafir criogenat. Bolul il va proteja de umiditate si praf.
  • Cupola nu trebuie sa fie etansata la baza. Schimbarile de temperatura ar putea duce la condensare, iar daca nu le puteti evita, ridicarea cupolei va poate salva de aspectul urmelor de vapori pe sticla sau de praful depus. Totusi nu va speriati daca trandafirul v-a fost livrat intr-o cupola fixata de baza. Asta se face pentru o mai mare siguranta in timpul transportului. Fixativul poate fi indepartat la necesitate.
  • Nu pastrati un trandafir criogenat nemuritor sub razele directe ale soarelui. Ele pot afecta intensitatea culorii petalelor.
  • Nu atingeti si nu udati un trandafir criogenat nemuritor. Ei nu necesita intretinere.

Daca urmati aceste reguli simple, trandafirul dumneavoastra va va bucura ochii pana la un sfert de secol.

trandafir criogenat nemuritor rosu