Terariile cu plante suculente

Terariile cu plante suculente

Cea mai frumoasa modalitate prin care putem sa insufletim locuinta este decorarea ei cu plante si flori. Astfel, pentru a ne aranja caminul sau biroul incat sa ne putem bucura ochii cu o gradina in miniatura, recurgem la TERARII

Prin definitie, TERARIUL (Terrarium) (lat. terra, pamant) este o gradina aflata sub sticla, un fel de acvariu umed sau uscat in care se afla pamant cu plante ornamentale (…). Acesta creeaza un microclimat asemator climei de unde provine planta, comportandu-se ca un ecosistem. Ele dateaza din perioada Victoriana si se pare ca incep sa castige din ce in ce mai mult teren in zilele noastre. Terariile sunt, practic, minigradini amenajate cu gust, creand diferite peisaje din natura, functie de propriile preferinte si de plantele si accesoriile folosite.

Fotosinteza se realizeaza cu usurinta in terarii pentru ca bolurile au pereti din sticla transparenta. In mod normal, un terariu obisnuit trebuie asezat in apropierea geamului, pentru ca plantele sa-si poata absoarbi necesarul de lumina; dar, in cazul terariilor noastre, acest lucru nu mai este neaparat necesar, deoarece am adaugat bolurilor de sticla un sistem de iluminare pe baza de LED, necesar existentei plantelor, dar care confera totodata intregului terariu o imagine minunata, de basm, extrem de relaxanta.

Plantele suculente se pot definii ca fiind plante cu frunze si tulpini carnoase care retin apa in tesuturile lor. Acestea poseda un tesut suculent, viu, care serveste si garanteaza o depozitare temporara a apei, utilizabila, ceea ce face ca planta sa traiasca idependent de alimentarea externa.

Suculentele sunt in numar foarte mare, mii de specii si au forme, culori si demensiuni diferite. Singurul lucru pe care il au in comun este structura deosebita de a se adapta cu usurinta mediilor secetoase, cu ajutorul tesuturilor, putand fi considerate pe buna dreptate “plantele istete“. Ele rezista in zone aride, uscate ale globului, cu putine precipitatii si multa caldura, din Australia in Nordul Americii de Nord si astfel functioneaza ca niste rezervoare, inmagazinand apa in tulpina si frunze, pentru a o elibera in timp functie de nevoile de dezvoltare.

La noi in tara nu exista multe plante suculente din nefericire, dar varietatile lor exotice sunt foarte interesante. Acestea includ insa cateva dintre cele mai comune plante existente precum aloe sau agavele, iar mai cunoscuti la noi ar fi cactusii, care sunt un grup distinct tot de plante suculente.

 

Particularitati ale terariilor cu plante suculente

– rezista perioade de 2-3-4 saptamani fara apa  

– se ingrijesc foarte usor si nu au daunatori  

– suporta sa fie neglijate perioade lungi de timp

– rezista la temperature ridicate, dar si la diferente mari de temperatura

– plantele suculente sunt interesante pentru ca sunt putine alte plante similare lor si sunt aproape indestructibile (nu trebuie sa plantam in terariu plante adunate din natura, deoarece acestea nu se vor putea acomoda)

– pe termen lung insa si plantele suculente din terariu necesita si ele putina ingrijire: trebuie indepartate capetele ofilite, frunzele uscate si ramurile inainte sa inceapa procesul de putrefactive. In cazul in care planta este bolnava, aceasta trebuie eliminata deoarece poate infecta si alte plante

– fiecare terariu are povestea sa, putandu-se creea tot felul de peisaje in interior

– terariile sunt minunate atat prin aspectul lor cat si prin modul de supravietuire, putand fi considerate proiecte foarte educative in acelasi timp, deoarece ilustreaza foarte clar felul in care functioneaza un ecosistem. Un terariu este un ecosistem in sine, asemenea planetei noastre, dar la o scara mult mai mica. In interiorul bolului de sticla au loc multe procese de tipul: fotosintezei, respiratiei si ciclul apei in natura

– intr-un terariu este mentinut un mediu foarte umed, de aceea prezenta terariilor in casele noastre este un mod original de a rezolva problema aerului uscat din casa

– in plus, un terariu este un obiect de decor de mare impact si poate fi cadoul perfect pentru orice ocazie. Plantele suculente ofera unicitate unui spatiu in interior, intotdeauna simplitatea naturii decoreaza cel mai frumos.

√ Cadouri naturale ECO & LED pentru orice fel de ocazie & decoratiuni personalizate de mare efect !

Aducem natura mai aproape si dam viata oricarui loc !

Atentia sta in detalii ! Pe scurt…confort si stil.

"Micul paradis verde" este cadoul perfect ce aduce zambete si bucurie pe chipul celor dragi si reprezinta un mod frumos si original de a spune MULTUMESC !

Newsletter