Ingrijire plante suculente!

Ingrijire plante suculente!

Principalii factori in ingrijirea plantelor suculente sunt APA si LUMINA, iar pe plan secund TEMPERATURA, PAMANTUL si UMIDITATEA.

APA: Suculente pe care le utilizam in realizarea produselor Kdeco sunt de dimensiuni mici si medii si trebuiesc udate la baza plantei, cu aproximativ 10-20ml apa / fiecare planta in parte (mai exact: 10-15 ml / planta- pentru plantele suculente cu diametrulde 4-7cmsi respectiv 15-20ml / planta- pentru plantele suculente cu diametrulde 7-10cm), odata la 7-10 zile (primavara si vara), respectiv odata la 13-15 zile (toamna si iarna). In timpul iernii plantele intra in perioada de repaus (stare de latenta) si se pot uda chiar mai rar, numai odata pe luna, cate putin. Este de preferat udatul mai rar sau cu mai putina apa decat cel mai des sau cu mai multa apa, iar pamantul trebuie lasat sa se usuce la suprafata inainte de o noua udare, nu trebuie sa fie mereu umed.

Deasemenea, suculentele cu frunzele mai groase inmagazineaza mai multa apa decat cele cu frunzele mai subtiri, din acest considerent cele cu frunze groase trebuie udate putin mai rar si cu putin mai multa apa decat cele cu frunzele mai subtiri (care au nevoie de o cantitate mai mica de apa si sa fie udate putin mai des).

Excesul de apa poate dauna mai mult plantelor suculente decat lipsa apei. Udatul trebuie se va faca pe cat posibil la baza plantei, cat mai aproape de fiecare radacina in parte, pentru a evita udarea frunzelor, deoarece apa poate sa ramana pe acestea si sa determine aparitia putregaiului.

Marea parte a speciilor de plante suculente provin din zone secetoase, cu putina umiditate si sunt rezistente la seceta, astfel incat acestea vor fi fericite si vor avea o crestere sanatoasa dacă evitam sa le udam in exces, rezistand fara apa mult timp.

Daca insa sunt udate in exces, plantele se decoloreaza, devin galbene sau albe, sunt moi si apoase si se inchid la culoare. Udarea in exces poate fi si cauza aparitiei unor frunze care s-au dezvoltat mult mai rapid sau a unora noi, aparute spontan. Plantele udate in exces cu greu mai pot fi salvate si pentru asta trebuie sa verificam radacinile, iar in cazul in care acestea sunt putrezite si maronii, trebuie taiate, iar tulpina plantata intr-un pamant uscat.

In schimb, daca o planta nu a fost suficient udata si are nevoie de apa, frunzele se strang, devin zbarcite si se subtiaza in grosime sau se chiar cad, iar uneori acestea pot dezvolta pete galbene sau maronii.

Pentru a verifica daca suculentele au sau nu nevoie de apa trebuie sa verificam solul daca este uscat foarte bine (nu cand e aproape uscat), pentru a evita udarea lor in exces si a favoriza cresterea sanatoasa a radacinilor acestora. Putem observa prin peretii vasului de sticla daca pamantul este umed si are sau nu nevoie sa fie udat, sau, cel mai bine, putem testa cu degetul sau cu un bat/creion infipt in pamant. Daca solul este uscat batul va intra usor si nu vor ramane urme de pamant pe el, daca insa solul este inca umed, atunci batul va intra mai greu si va ramane pamant pe el cand il scoatem.

Frecventa de udare depinde foarte mult si de locul de amplasare al terariului: daca aranjamentul este amplasat langa o fereastra cu putin soare, pamantul se va usca mai repede; intr-un loc cu semi-umbra, udarea poate fi mai rara. Recomandam sa se noteze zilele de udare, cel putin in prima perioada de acomodare cu plantele.

 

LUMINAlumina multa, puternica, stralucitoare. Ideal: minim 3-4 ore/zi, putandu-se folosi lumina cu LED proprie, incorporata in terariu, sau lumina mediului ambiental, respectiv lumina naturala (ideal ar fi amplasarea pe pervazul unei ferestre orientate spre sud, insa ferite de razele directe ale soarelui de la amiaza zilei, deoarece se poate crea efectul de sera in bolul de sticla si plantele pot fi arse de soare). Plantele suculente prefera locurile putin ventilate pentru a evita apartia ciupercilor si a mucegaiului.

Trebuie sa fim atenti la frunze, pentru a vedea daca sunt expuse corect, mai exact, daca au mici arsuri pe frunze sau tulpina inseamna ca sunt lasate prea mult in lumina solara, iar atunci cand nu vor primi destula lumina plantele se vor intinde dupa aceasta si vor creste in tulpina cu un spatiu mare intre frunze. Foarte important insa: suculentele NU trebuie sa fie asezate in soare direct, pentru ca razele soarelui vor arde frunzele plantelor, fiind acoperite cu sticla si creandu-se un efect de sera (fiind amplasate in bolurile de sticla, practic intreg ansamblul functioneaza ca un mini-ecosistem natural). Soarele de dimineata si cel de apus fac foarte bine. In timpul iernii tolereaza bine si o lumina mai putin puternica.

 

TEMPERATURA: caldura medie din primavara pana in toamna; iarna la racoare. plantele suculente sunt foarte tolerante la frig, fiind adaptate la temperaturile din desert de peste noapte, unde oscilatia de temperature este foarte mare intre noapte si zi. In mod normal ele vor intre 20-30 grade C, ziua si 10-20 grade C, noaptea.

 

PAMANTUL: folosim pamant special pentru plante suculente si cactusi, ce are un PH ridicat si permite oxigenarea si scurgerea rapida a apei. Acesta influenteaza modul de udare si trebuie sa permita o drenare foarte buna a apei. Plantelor nu trebuie sa li se aplice substante fertilizatoare, pentru ca plantele nu trebuie sa creasca mai mult decat este nevoie, acestea fiind limitate de dimensiunea bolului de sticla.

 

UMIDITATEA AERULUI: in mod normal plantele suculente prefera sa aibe un aer destul de uscat. Terariul propriuzis are functia unui mini-ecosistem si asigura umiditatea necesara plantelor. Este recomanda ca terariile cu plante suculente sa fie asezate in bataia curentilor de aer din apartament, astfel incat acestea sa se poate aerisii cat mai bine. Daca apare un condens usor pe bolul de sticla la interior, acesta trebuie sa dispara intr-un timp rezonabil, pentru ca plantele sa nu se strice, asa ca terariul este ideal sa fie asezat pe linia curentilor din casa, pentru a ajuta la eliminarea acestuia. Totusi, umezeala este necesara terariilor, de aceea trebuie monitorizat in primele zile ca nu cumva sa fie prea uscat, caz in care este recomandata udarea acestuia.

 

√ Cadouri naturale ECO & LED pentru orice fel de ocazie & decoratiuni personalizate de mare efect !

Aducem natura mai aproape si dam viata oricarui loc !

Atentia sta in detalii ! Pe scurt…confort si stil.

"Micul paradis verde" este cadoul perfect ce aduce zambete si bucurie pe chipul celor dragi si reprezinta un mod frumos si original de a spune MULTUMESC !

Newsletter